Et penselstrøg for psyken – DEL 1 🎨

Et penselstrøg for psyken – DEL 1 🎨

Et skævvredet mediebillede, hvor de psykiske sygdomme (endnu) halter bagefter de fysiskes dækning i medierne.

Kære TV2

Først, en stor, ❤️-lig tusind tak fordi I trofast – år efter år – rydder og dedikerer sendefladen til at sætte fokus på, belyse som oplyse om samt samle ind til vigtige, velgørende formål som eksempelvis “Knæk Cancer”, “Hjertegalla” og “Husk livet – demensugen”.

Det er ikke kun hjerteskærende og yderst livsbekræftende. Det er også af afgørende og kæmpe betydning for både de ramte, deres pårørende som det sundhedsfaglige personale, samt for forskning, behandling, foreningsarbejde og andre indsatsområder, når vi sammen som nation står op og viser vores støtte.

Jeres initiativer og indsatser fortjener kun masser af roser, velmenende ord og min dybeste, dybtfølte respekt – ligesom Jeres dækning ej heller er at sætte én finger på. Alligevel har mine fingre igen i år (alle gode gange tre!) set sig nødsaget til at gribe papir plus pensel og male i ét lille portræt af et 🖤-suk!

LIGESTILLINGENS FARVELADE

For som ét af Danmarks førende mediehuse og fjerde statsmagt, er det af min overbevisning, at Jeres fornemmeste opgave er at tegne og male (afspejle) et så nuanceret og neutralt billede af Danmark som muligt.

At I som arbejdsplads bestræber Jer på at skabe en både god fysisk og psykisk ramme om jeres arbejde og miljø. Og ikke mindst, at I ønsker at være med helt fremme i mediebilledets forgrund i forhold til ligestillingens farvelade af køn, etnicitet, religiøs overbevisning med mere.
Alligevel synes mit øje – baseret på de sidste års farveforløb (mediedækning, red.) – at skue en vis farveforskel, når det kommer til de forskellige sygdommes stilarter; når det kommer til de fysiske og psykiske penselstrøg på det store lærred.  En forskel, hvor de somatiske farver klart er de mest dominerende i billedet, og en forskel hvor psykens grundtoner står i stærk kontrast hertil som i skyggen herfra. Med en hurtig lille billedanalyse kommer vi således hurtigt frem til, at psyken stadig (anno 2020) har trukket det sekundære farvekort holdt op imod (set i lyset af) de somatiske primære farver (…det tror jeg ikke, man skal være helt farveblind for at kunne se!).

En lille “farveprøve” på årets farveforløb i mediebilledet.

Ét træ står endnu uberørt og nøgent hen; nemlig psykens træ. Det ville efter min mening klæde dets grene, hvis vi pyntede dem med sindets lyskæder og lanterner. Og, ikke mindst, hvis vi satte et stjernespækket indsamlingsshow på dets trækrone, der kunne lyse og kaste sin glans over sårbarhedens snedække, så det én gang for alle kunne smelte…

UDSTILINGSVINDUE

Psykiatrien har ikke kun været underprioriteret under skiftende regeringer; den har også været og er stadig forsømt i mediernes dækning herafHvor psykiatrien dog er at finde på på finanslovens årlige fernisering (finansiering, red.), skal der derimod kigges langt og længe efter at komme i glas og ramme samt få ét af de resterende og eftertragtede søm på mediebilledets udstillingsvæg/udstillingsvindue  (…i lige linje og vatter med de allerede fastmonterede værkeindenfor den somatiske kunstart).

Et skævvredet mediebillede i mere end én forstand. Særligt ét billede hænger skævt i forhold til de andre.

Jeg håber, dette kan være en lille opfordring som udfordring til alle landets mediestationer om at tage både ansvar og del i dækningen, fordelingen og udstillingen heraf.

Indtil da vil jeg blive ved med at male med de store penselstrøg i håbet om at kunne være med til at hive bare én bette bøttmalineller farveprøve (aftale, pulje, indsamling, kampagnesuge) hjem til fordel for psykiatriens atelier.

Vi er og blir’ nu engang ikke selv herre over, hvilken bøtte vi lander i!

-lige hilsner & tanker
Relateret indhold
Kommentarer
Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *