Et penselstrøg for psyken – DEL 2 🎨

Et penselstrøg for psyken – DEL 2 🎨

Psykisk sygdom i dansk mediedækning [#psykiatri #psykisksygdom #ocdliv].

I forlængelse af mit forrige indlæg om mediernes dækning af fysiske og psykiske sygdomme imellem (læs det her), har jeg tidligere forelagt TV2 mine synspunkter. et skriftligt svar fra kanalen, som du kan læse uddrag af nedenfor, forholder jeg mig til deres udsagn og synspunkter.

I første del er fokus på den almene dækning af sygdomme i sendefladen. I anden del på de tiltag, TV2 mener at bidrage med til psykiske formål.

KOMMENTAR #1

TV2 DANMARK

I forbindelse hermed vil jeg venligst gøre opmærksom på, at et gennemsnitligt indslag i nyhederne varer (højst!) et par minutter og et interview i ”Go’-formatet” ca. syv-otte minutter. Til sammenligning med eksempelvis “Knæk Cancer”, “Hjertegalla” og “Demensugen”, der strækker sig over en HEL uge, et indsamlingsshow plus den samme “allround” dækning i nyhederne.

KOMMENTAR #2

Endvidere skriver TV2, at de “hyppigt giver meget store beløb i velgørenhed“,  hvilket naturligvis varmer mit hjerte. Én million i den gode sags tjeneste – now we are talking!

Dog er der lige tre “små” forbehold, jeg synes, der bør nævnes i forbindelse hermed, og som jeg vil uddybe nedenfor.

TV2 DANMARK

Langt mellem særudgaverne

📸: Henrik Ohsten / TV2

Seneste særudgave af programmet var tilbage i 2016, og var således en særudgave af… “Knæk Cancer”. Vi skal helt tilbage til 2013 for at finde en udgave, hvis million-gevinst gik til mental sundhed. Det var, da brødrene Madsen sikrede sig sejren og donerede til ODA. Det er hverken før eller siden sket!

Langt mellem donationerne​

🎗: Velgørende organisationer

Det står deltagerne frit for hjertet, hvilket velgørende formål de ønsker at støtte og donere en eventuel gevinst til. Det kan være alt lige fra nødhjælp til klimaorganisationer, lokal foreninger, fonde osv

Langt mellem vinderne!

📺: TV2

Siden programmets første udsendelse tilbage i 1999, har der været i alt én, jeg gentager én (!), vinder på 21 år, der har doneret millionen til fordel for psyken. Året var 2013, og navnene på checken var brødrene Madsen!

Hvorvidt én donation på 21 år kan klassificeres som “hyppigt at donere meget store beløb i velgørenhed” indenfor det psykiatriske felt, må stå åbent til fortolkning.

Hvad der derimod står klokkeklart og uden for diskussion, er mediernes prioritering heraf.

De psykiske lidelser må således “nøjes” med chancen for (måske) at vinde max. én million kroner i et quizshow med 15 spørgsmål op til millionen, fordelt på 50 minutter, i en særudgave med års mellem
Hvorimod flere af de fysiske sygdomme er garanteret én årlig, tilbagevende uge med massiv mediedækning (inkl. et fire timers indsamlingsshow) og en check på min.  et trecifret millionbeløb*.
* Baseret på de sidste års indsamlings-statistikker.

YDERLIGERE INFO

Efter millionær-programmet sidste år skiftede til TV2 CHARLIE, er der trådt nye ændringer i kraft. I en artikel fra Ekstra Bladet, efterår 2019, fremgår det således: “Tidligere har det været en tradition i ‘Hvem vil være millionær’, at der blev sendt en række særudgaver, hvor kendte danskere sad i den varme stol i håbet om at samle en stor stak penge ind til et godt formål, men også det er der ændret på i de nye programmer“. Der bliver dermed ikke kun længere og længere mellem “kærlighedens håndsrækning” og livlinjer til psykiatrien i fremtiden. Der bliver også større og større afstand mellem de fysiske og psykiske diagnoser, ligestillingen som dækningen heraf i mediebilledet.

Én ting, der er og bliver sikkert, er, at jeg om præcis 365 dage igen vil male med de “store penselstrøg” i kampen mod ligestilling …nøjagtig som jeg har gjort de forgående år.

Du kan læse mine tidligere indspark i debatten her:

2018
2019
2020
-lige hilsner & tanker
Kommentarer
Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *